Wednesday, April 27, 2022

Angstige ontwikkelingen

 Inleiding

De ontwikkelingen in Rusland stemmen mij niet tot gerustheid, nog steeds zoekt Putin de escalatie ipv de vrede. 

Energie

Voor Putin valt er op energie gebied weinig te verliezen, de contracten met het westen worden (op lange termijn) allemaal afgebouwd, de betaling in Roebels wil niet echt van de grond komen, omdat de contracten de betaling in Euro's en Dollars inhouden en niet in een andere valuta. 
Het afsluiten van Polen en Bulgarije zijn proefballonnen om te testen of er scheuringen in de tegenpartij zijn te vinden.

Oorlog

De oorlog met Oekraïne wil ook niet echt vlotten (gelukkig maar), ondanks de verplaatsing naar het Oosten en Zuiden. De intensiteit van geweld wel, tekenend voor iemand die niet kan winnen.
Erger is dat vanuit Rusland steeds meer beweerd wordt dat het tegen het Westen vecht. 
Geheel uit het oog wordt doelbewust gehouden door Putin, dat hij vecht tegen een vrije staat, die elke hulp mag inroepen en vragen om zich te verdedigen.
Daartoe kan ook gerekend worden om aan te kondigen dat 'Snelle militaire Reactie' worden ingezet tegen landen die zich mengen in het conflict.
Ergo Rusland zoekt excuses voor allerlei acties die zij zouden kunnen plegen, maar misschien wel helemaal niet kunnen uitvoeren (naar ik hoop).

Wereld oorlog

De grenzen die ons van een Wereldoorlog afhouden worden steeds meer opgezocht door iemand die eigenlijk niets meer te verliezen heeft. De recente zelfmoorden onder de oligarchen doen mij enigszins hopen dat er in het Kremlin enige bezinning gaat komen, maar die hoop is wellicht ijdel.

Kernoorlog

Dan is de herhaalde dreigingen van het gebruik van kernwapens door Moscow. Daarmee aangevend dat zij zich toch in het nauw voelen. En dan zou dat een uitkomst kunnen zijn. Plaatselijk gebruik van  kernwapens is reeds langer een optie, die echter nog nooit is uitgevoerd (na  9 Aug 1945).

Conclusie

Rusland distanciert zich steeds meer, isoleert zich daarmee en werpt zich in de enige armen die haar niet veroordeelt 'China'. Ook dat is geen fijne zal de tijd leren naar mijn opinie.

No comments: