Thursday, February 24, 2022

Hoe stop je een Dickhead

Economische sancties zijn niet genoeg om Putin te stoppen. Hij trekt zijn eigen plan, liegt over zijn intenties, speelt verdeel en heers in een ragfijn scenario van intriges en verdachtmakingen vermengd met historische gebeurtenissen.

Zulke mensen voelen zich onbegrepen, zoals ook Kim Jong-un, Trump, Erdogan en Baudet. Dat zijn voor mij de kwaadaardigste varianten, maar vlak de Boris Johnson-en niet uit. Op de een of andere manier spreken ze hele hordes aan. Ze zijn charismatisch?! Ik vind in ieder geval van niet.

Maar wat doe je nu tegen zulke mensen? De geschiedenis leert  dat we dat niet goed weten. Dus verder lezen heeft geen zin, want ik weet het ook niet. 

Toch meen ik dat je weldegelijk paal en perk moet stellen. Tot hier een niet verder. Dat kan vervelende consequenties hebben. Bezie de opmerkingen van meneer Vladimir  Putin voordat hij de oorlog met Oekraïne begon. "Al het oorlogstuig staat op scherp om een ieder die ingrijpt mores te leren." Immers "We grijpen in om onze historische/rechtmatige rechten op te eisen.", maar ook "Wij worden stelselmatig in de hoek gezet.", en natuurlijk "Ons treft geen schuld, maar alle anderen wel."

Is hier een klein kind aan het woord? Ja, een dickhead, klein zielig kereltje, dat vroeger is gepest waarschijnlijk, maar nu alle Russen kan vernederen, beschimpen en overheersen.

Het schijnt dat hij er een genoegen in heeft, om in het openbaar zijn belangrijkste medewerkers af te maken als onbelangrijke onnozele zielen.

Wat verbaasd is dat hij dat allemaal zonder consequenties kan doen. Heeft hij goede connecties met Rasputin? Nee, want die werd ten slotte vermoord. 

De "Consequences of the War" met Oekraïne gaat wellicht zwaar op de maag gaan liggen van alle voorstemmende Doema leden. Hun tegoeden in buitenlandse valuta worden bevroren. Daarmee is luilekkerland beperkt tot het eigen land. 

En dan de goed verdienende jongens van Gazprom, die zien dat hun goed lopende business wordt uitgehold. Het westen zal zich zo spoedig als mogelijk onafhankelijk wensen te maken (mag ik toch hopen). Zeker nu blijkt dat onderlinge afhankelijk voor Vladimir niets betekenen. Of denkt hij dat maar?

Misschien komt de coup wel uit de hoek van de Russische Rijken, die vinden dat Tsaar Vladimir nu toch echt te ver is gegaan. Zijn zij het zat om loopjongens van het Kremlin te zijn. Vergis je niet, zonder smeergelden doe je in Rusland helemaal niks.

Ik weet het niet, maar ik heb een beetje het idee dat de Tsaar zijn hand aan het overspelen is. Een beetje te hoog boven het maaiveld uit aan het komen is. Voor de hele wereld zou dat wel goed uitkomen, hoewel je nooit weet wat er dan komt....


No comments: